Как да оставите трайно впечатление на хората, които срещате по нетуъркинг събития?

В една от своите книги, „Networking Like a Pro“, д-р Айвън Майснер споменава 5 конкретни въпроса, които ще ви помогнат да оставите трайно впечатление, когато общувате с хора и се срещате с тях за първи път.

Въпрос №1: Какво най-много ви харесва във вашата работа?
Този въпрос обикновено поставя началото на далеч по-интерес разговор за бизнеса на другия човек и често отвежда до неговите харесвания, разбирания, опит и мотивация. Според д-р Айвън Майснер, това е подобрената и усъвършенстване версия на въпроса: „С какво се занимавате?“, тъй като предполага много повече последващи въпроси и възможности за активна комуникация.

Въпрос №2: Споменахте, че работите в областта на … Какво ви привлече към подобна дейност?
Тук давате възможност на човека отсреща да заговори за личните си цели, желания и амбиции. Този въпрос също така предразполага вашия събеседник да сподели с вас кое наистина го е привлякло в работата му и доколко е посветен на нея.

„Ще откриете, че хората, които имат собствен бизнес, наистина са развълнувани да говорят за онова, което ги е накрало да започнат“, споделя Айвън Майснер.

Въпрос №3: Какви други нетуъркинг събития посещавате? Членувате ли в групи за нетуъркинг?
Според бащата на съвременния нетуъркинг, този въпрос е подходящ непосредствено след като се запознаете с човека, защото помага да „разчупите ледовете“, започвайки разговор върху тема, която е приятна и интересна и за двете страни. В допълнение винаги може да научите за нови нетуъркинг събития, които биха представлявали интерес за вас.

Въпрос №4: Кои са най-големите предизвикателства, които срещата в работата си?
(Не започвайте разговора с този въпрос!)
Д-р Айвън Майснер категорично смята, че този въпрос е подходящ единствено и само в края на разговора. В противен случай рискувате да дистанцирате и отблъснете човека отсреща. Според основателя и главен визионер на BNI, научавайки за предизвикателствата и проблемите в работата на другия човек, вие получавате чудесна възможност да му дадете препоръка, което от своя страна е сериозна предпоставка за изграждане на взаимоотношения.

„Това е техника, която аз използвам постоянно с хора, с които искам да изградя връзка, защото ми дава възможност за проследяване и последващ контакт с тях“, споделя Майснер.

Въпрос №5: Как мога да ви помогна?
Според д-р Айвън Майснер, това е най-важният и съществен въпрос, който може да зададете по време на нетуъркинг събитие.

Ако искате непрестанно да разширявате мрежата си от контакти и да изграждате взаимоотношения, основани на доверие и взаимна подкрепа, никога не подценявайте магическата сила на този въпрос“, завършва Майснер.

Author

Напиши коментар