Алън Щайн-младши е треньор на шампиони и суперзвезди, световноизвестен говорител и автор. Той споделя своите съвети за това как да бъдем най-добрата версия на себе си.

Ключът към всичко, което искаме в живота се постига чрез нашите отношения. Изграждането на работещи отношения е единствения начин за изграждане и на дух за победа…у дома и в офиса. В основата на качествените отношения стои отношението към себе си. Вижте кои са шестте стъпки към успешното лидерство на себе си.

№1: Активно слушане. Ще впечатлите хората с това колко добре говорите, но ще въздействате на хората с това колко добре слушате. Активното слушане е умение, което като всяко друго може да бъде упражнявано.
3 стъпки към активно слушане:

 • Задавайте въпроси. Често най-добрият отговор е да зададете проницателен последващ въпрос.
 • Бумеранг. В подходящ момент от разговора върнете обратно (с техните думи) това, което току-що са казали.
 • Емпатия. Направете всичко възможно да слушате със състрадателно ухо и да се поставите на мястото на събеседника ви.

№2: Прегърнете промяната. Ако продължавате да правите това, което сте правили, ще продължите да получавате това, което сте получавали. Промяната е в основата на развитието и растежа. За съжаление промяната е трудна, защото често ни кара да излезем извън зоната си на комфорт.
3 стъпки към промяна:

 • Осъзнатост. Трябва да сте достатъчно осъзнати, за да съзрете, че ви е необходима промяна.
 • Разбиране. Трябва да разбирате въздействието, което ще има тази промяна.
 • Пренастройване. Трябва да се научите да променяте специфично поведение, навик или рутина.

№3: Пропаст в действията. Алън Щайн-младши смята, че хората много добре знаят какво да правят, но просто … не го правят. Това се нарича пропаст в действията. Пропастта в действията е разликата между това, което знаете, че трябва да правите, и това, което в действителност правите. Запълването на пропастта е първата стъпка към значително личностно развитие.
3 начина да запълним пропастта:

 • Изберете един. Изберете един ваш навик, който искате да промените (или да започнете да правите нещо или да спрете да правите нещо).
 • 66 дни. Ангажирайте се да осъществите тази промяна през следващите 66 дни.
 • В центъра на вниманието. Помолете най-доверените си приятели, семейството и колегите ви да ви държат отговорни.

№4: Управлявайте времето си. Времето е най-ценният ни ресурс и макар всички да знаем това, малка част от хората истински живеят според този принцип. За да се превърнете в най-добрата версия на себе си, трябва да започнете да цените времето си и да се научите да го разпределяте правилно.

№5: Поддържайте енергията си висока.
3 ключови въпроса:

 • Какво? Запишете вашите топ пет дейности, които поддържат енергията и мотивацията ви висока и ви дават възможност да бъдете най-добрата версия на себе си. След това прегледайте графика си и се уверете, че тези дейности попадат в него.
 • Кой? Запишете първите пет души, които ви предизвикват, обичат, подкрепят и мотивират да бъдете най-добрата версия на себе си. След това направете списък с петте души, с които прекарвате най-много времето си и сравнете двата списъка. Прекарвате ли достатъчно време с хората, които ви помагат да се развивате?
 • Кога? Помислете по кое време на деня имате най-много енергия и най-добър фокус и разпределете най-важните си задачи през тази част от деня.

№6: Живейте в настоящето. Ако времето е най-ценният ни ресурс, тогава настоящият момент е най-ценната ни валута. Ако не можем да променим миналото и бъдещето не е обещано … всичко, което имаме, е настоящият момент. Следователно как и към кого насочваме вниманието си в настоящия момент показва кое за нас е важно, какво ценим и какво истински ни интересува.

Author

Напиши коментар