Върн Харниш е бизнес коуч с редица световни признания, основател и изпълнителен директор на Scaling Up – международна компания за бизнес обучения, както и автор на три книги за бизнес развитие. В специално издание на BNI Бизнес активатори той споделя защо сега, повече от всякога, са ни нужни дисциплина и концентрация и какви са инструментите да ги постигнем.

Според Харниш, двете най-често срещани грешки, която собствениците на бизнеси допускат, са да се опитват да оперират на прекалено много фронтове, или да градят стратегиите си върху грешна информация. Ето защо, той съветва две неща – подредете приоритетите си и използвайте сигурни източници. Ето как:

  1. Помислете кой е най-лошият сценарий за бизнеса ви и планирайте следващите максимум шест месеца според него.
  2. Бъдете амбициозни и се възползвайте от новите възможности, защото е пълно с такива – всичко е до настройката. Например, сега имате шанса да установите отношения с хора, за които преди сте смятали, че не биха проявили интерес към съвместна работа.
  3. Стресът е ваш враг, затова си взимайте пълноценни почивки. Ежедневните разговори с доверени  хора от вашата бизнес сфера не само ще намалят стреса, но и ще доведат до много добри идеи.
  4. За успешна стратегия са нужни солидна основа и здрави опорни стълбове. За да ги изградите, трябва да сте наясно с две неща: в какво сте много добри и в какво изобщо не сте добри. Използвайте първото, за да адаптирате бизнеса си към обстановката.
  5. Ежедневно общувайте с екипа си, за да сте наясно как вървят проектите и да установявате пропуските своевременно. Ако трябва да съобщите лоши новини – започнете с това.
  6. Сега, повече от всякога, обгрижвайте клиентите си, изпращайте им полезна информация и дръжте аудиторията си ангажирана. Инвестирайте в общността ви и покажете, че ви пука. Предложете отстъпки и облекчения. Сега е моментът да изградите доброто име на марката си.

И помнете – останете спокойни и поемайте дълбоко въздух преди всяко важно решение.

Author

Напиши коментар