Всички ги разпознаваме: уверените хора. Говорят ясно и високо, същевременно знаят кога да замълчат. Достатъчно са опитни и знаещи, за да имат мнение, същевременно не го натрапват. Ходят и стоят изправени, жестовете им са отворени, погледът им е открит и насочен в събеседника. Усмихват се, не защото всичко им е наред, а защото знаят, че ще намерят решение. Имат време и за нещата, които трябва да направят, и за онези, които искат да правят. Изглеждат сякаш с лекота постигат всичко. И животът награждава увереността им с щедри дарове.

Един от най-добрите приятели на BNI и световно признат експерт по лидерство, Джон Максуел, споделя 3 съвета за изграждане на повече увереност.

  1. Предприемете действия. Понякога хората се самозалъгват и не правят нещата, които биха искали да направят поради неувереност. „Ех, да го бях направил/а тогава…“, казваме, когато вече е късно. Предприемете решителни действия в области, в които не се чувствате уверени (колкото и неудобно да се чувствате в началото): да говорите пред публика, да проведете онзи неприятен разговор, да се обадите на стар познат и да поискате помощ за някой друг, да отидете в спортната зала за пръв път от години насам, да зададете въпрос на следващото обучение, да направите най-добрата презентация, която някога сте правили. Всеки път, когато предприемете действие, увереността ви ще нараства.
  2. Помагайте на другите. Започвате да се чувствате по-добре, когато помагате на други хора да се чувстват по-добре. Когато непрестанно добавяте стойност за останалите, те започват да ви ценят и влиянието ви върху тях нараства, а оттам и вашата увереност.
  3. Прекарвайте време с уверени хора. Няма по-голяма сигурност от тази да бъдете до сигурни хора. Знаете, когато сте до тях. Знаете и когато не сте (дори и по време на онлайн срещи). Учете се от тях, наблюдавайте ги, слушайте ги, четете ги. Най-важното – потопете се в среда от уверени хора. Така и вие ще прихванете от тяхната увереност. Защото увереността е заразна. Сигурните и уверените хора искат и вие да сте уверени.

За ежедневно вдъхновение от Джон се абонирайте за:  https://johnmaxwellteam.com/minute/

Снимка: www.transformationghana.org

Author

Напиши коментар