В края на 2021 г. за първи път в 6-годишната си история BNI България проведе анонимно проучване сред бизнес лидерите в партньорство с независима изследователска агенция Blue Point. 177 активни членове на организацията дадоха своята обратна връзка за участието си в BNI. Техните отговори разкриват целите и нуждите на бизнесите в общността.

Един от най-категоричните резултати е свързан с целите за растеж. Цели 87% от анкетираните посочват, че са заложили ръст на приходите си през следващите 12 месеца. Най-много от тях – 35%, очакват увеличение на бизнеса между 11-20%. Други 27% си поставят още по-амбициозни цели за прираст с над 30% през 2022 г.

Мисията на BNI е да осигури среда, която стимулира и вдъхновява бизнес лидерите да развиват потенциала на бизнеса си и да постигат повече. Такава среда Джон Максуел – световноизвестният експерт по лидерство, нарича еднозначно „среда на растеж“ (Growth environment). Той описва 10 условия, които я обуславят:

  1. Хората около вас са постигнали повече от вас. Съревнованието е фактор, катализиращ и ускоряващ процеса на растеж. Ако се обградите с успешни хора, самите вие ще постигате повече.
  2. Непрекъснато се предизвиквате. Растежът се случва, когато излизате от зоната си на комфорт и надскачате възможностите си. Кога се е случвало последно лесна задача да доведе до растеж?
  3. Фокусът ви е отправен към бъдещето. Вчерашният ден е минало. Фокусирайте се върху бъдещето и предстоящите ангажименти, вместо да прекарвате време в тревога и равносметки по отминали събития.
  4. Атмосферата е позитивна. Позитивната нагласа е сред ценностите на BNI. Максуел е категоричен, че тя е силна предпоставка за растеж и подхранва стремежа към усъвършенстване.
  5. Често се намирате извън зоната си на комфорт. Приемането на предизвикателства, които са по-големи от вас самите, е един от сигурните начини за растеж. А и резултатите си заслужават.
  6. Будите се ентусиазирани. Не е задължително да бъде всяка сутрин – всеки има лоши дни. Цялостното ви усещане е за удовлетвореност и с нетърпение очаквате предизвикателствата и новите възможности.
  7. Провалът не е ваш враг. Провалите са важна част от процеса на растеж. Средата на растеж е фокусирана върху решенията, а не върху обвиненията. Имате свободата да правите грешки и да се учите от тях.
  8. Хората около вас израстват. Общата цел и споделените ценности са силен стимулант на растежа, а и когато имате отбор от съмишленици, всичко е по-вълнуващо.
  9. Хората около вас търсят промяна. Растеж = промяна. Ако промените се приветстват от хората около вас, това е ясен знак, че се намирате в среда на растеж.
  10. Растежът е желан и очакван. Лидерите го очакват както от себе си, така и от екипите си. Държат себе си и тях отговорни и празнуват заедно успехите.
Author

Напиши коментар