Всеки знае колко важно е първото впечатление. Не всеки обаче знае, че първото впечатление представлява едва 7-секунден прозорец, когато се срещате с някого за първи път. Изследвания* показват, че хората вземат около 11 решения за нас в първите 7 секунди, от това какво ниво на образование имаме, до това колко сме успешни и дали може да ни се има доверие.

В една от своите книги, „Networking Like a Pro“, д-р Айвън Майснер, основател и главен визионер на BNI, разкрива златното нетуъркинг правило 12х12х12, което ще ви помогне да оставите трайно впечатление, когато общувате с хора и се срещате с тях за първи път.

Как изглеждате от 12 фута (около 3 метра)?

Изглеждате ли подходящо за позицията, която заемате? Това е първата част от установяването на вашата визия и автентичност. Както в България започваме една поговорка: „По дрехите посрещат…“

По правило се опитайте да се обличате на или над очакваното ниво на присъстващите и винаги съобразявайте облеклото си според характера и мястото на събитието.

Какво впечатление правите от 12 инча (около 30 см.)?

Уверете се, че езикът на тялото и вашето поведение изпращат правилните сигнали и послания. Фокусирайте се върху положителното при формиране на бизнес отношенията. Бъдете отворени, надеждни, дружелюбни и искрени, не само чрез казаното, но и чрез невербални послания като стойка, изражение на лицето, жестове на ръце и контакт с очите. Съсредоточете се върху събеседника си, задавайте въпроси и бъдете активен слушател.

Кои са първите 12 думи, които казвате?

Когато срещнете за пръв път някого на нетуъркинг събитие, задайте му въпроса: „Какво най-много ви харесва във вашата работа“? Този въпрос обикновено поставя началото на далеч по-интересен разговор за бизнеса на другия човек и често отвежда до неговите харесвания, разбирания, опит и мотивация. Когато дойде вашият ред и ви попитат с какво се занимавате, помислете внимателно за първите си 12 думи. Наличието на много кратка уникална асансьорна реч е от решаващо значение за впечатлението. Една добра асансьорна реч кара хората да се заинтригуват от това, което току-що сте казали.

*Източник: Michael Solomon, the 7/11 Rule

Author

Напиши коментар