Диян Цветков е инженер с над 27 години опит в сферата на строителството. От близо 10 години развива своята компания „Мистър Сенков“ ЕООД, която е специализирана в изпълнение на строителни ремонти, довършителни дейности и реконструкции. Диян е и сред основателите на BNI Про, дружество с вече 5-годишна история. В началото на тази година той успява да реализира идеята си за обединение на строителите в общността на BNI с цел сътрудничество. Повече за „Мистър Сенков“ ЕООД и „Задругата на строителите“ разказваме в следващите редове.

Диян, разкажи ни за ползите, които „Мистър Сенков“ създава и защо клиентите ви се доверяват?

Нашата компания е проектно ориентирана. Работим с екипи, които ангажираме според възложените обекти, като целта ни е задачата да бъде изпълнена компактно във времето, като същевременно наш приоритет е да предадем продукт, който да удовлетворява клиента. Смятам, че се справяме добре, защото имаме много работа – отворени сме за нови поръчки чак в началото на следващата година. Преди да започна да развивам този бизнес бях от другата страна като инвеститор и за мен винаги е било важно проектите да бъдат изпълнени по оптимален начин. Смятам, че с услугите които предлагаме, се присъединяваме към онези строители, които са уважавани и можем да вървим с високо вдигната глава като представители на строителната гилдия.

Клиентите ни избират да работят с нас на първо място, защото са чули са добър отзив. По моя преценка, удовлетвореността на клиентите ни е над 80%, защото 4 от 5 клиента ни препоръчват на свои приятели или ни възлагат следващи проекти. В този ред на мисли, за нас BNI е прекрасна среда като форма за правене на бизнес.

Какъв е делът на бизнеса по препоръки от общия бизнес и съответно каква част от него идва от препоръки в общността на BNI?

Може би 10-20% от годишния ни оборот е в резултат на случайни обаждания от търсене в интернет или кампания в социалните мрежи. Останалите 80-90% от бизнеса ни идват именно по препоръки, а между 30-50% от тях са генерирани в мрежата на BNI.

Вече 5 години си част от BNI Про, защо реши да се включиш?

Бях идвал на BNI среща веднъж преди основаването на BNI Про, но по това време все още не бе назрял моментът да се включа. Когато научих, че се сформира четвъртото дружество с Директор по създаване Щелян Калчев, проявих интерес да разбера повече. Бяха се събрали страхотни хора, с които си паснахме чудесно и с голяма част от които и до ден днешен продължаваме да правим бизнес по препоръки. През годините BNI Про показа, че е дружеството с много енергия и чудесни професионалисти. Горещо препоръчвам концепцията на BNI за позитивна бизнес общност на моите познати и партньори.

Кои са ползите, които откриваш за себе си в участието в BNI?

Те са много, но на първо място мога да поставя средата от мотивирани хора, които ме зареждат с енергия. Разбира се сред ползите слагам и обученията, контактите с колеги от други дружества и с нашите гости. BNI е изключително добра платформа за изграждане на видимост. Факт е, че продължаваме да увеличаваме оборотите и според мен подходът, с който правим бизнес, е с добри перспективи.

Коя е най-ценната препоръка, която си получавал в BNI?

Една препоръка, която доведе до продължително партньорство, дойде от Мая Тунева от BNI Максимум. Тя сравнително отскоро е част от BNI, но преди да се включи дълго време бе заместник на Борислава Костова от нашето дружество. По нейна линия направихме контакт с УниКредит Булбанк и всяка година изпълняваме по няколко проекта за тях.

Най-сериозната сделка като стойност дойде от препоръка на посетител на BNI Про. Започнахме работа по обект, който след това доведе до още няколко проекта. Сумарно, препоръката ни донесе оборот от 6-цифрена сума.

Разкажи ми за „Задругата на строителите“. Какво представлява и как се зароди идеята?

„Задругата“ е група от BNI бизнес лидери, работещи в сферата на строителството, с които се срещаме на живо всеки трети четвъртък на месеца. Виждаме се на обяд, обменяме идеи, контакти, препоръки, помагаме си и се опитваме да си бъдем взаимно полезни. Нещата се случват естествено. Идеята я имах от известно време, но успях да я реализирам в началото на тази година. Когато започнах да звъня на колегите с предложение да се включат, всички я приеха с въодушевление.

Как успявате да си сътрудничите без конкуренция помежду ви?

В нашата сфера има достатъчно работа за всички, същевременно рядко се случва да се конкурираме, защото всеки специализира в конкретна дейност. В повечето случаи се допълваме взаимно, а когато някой от нас няма капацитета да поеме конкретен проект, идеята е да препоръчаме колега от „Задругата“, който да го изпълни. Групата ни не спира да се увеличава и към момента включва 10 фирми:

и аз.

Добре дошли на срещите ни са BNI бизнес лидери от областта на строителството – инвеститори, архитекти, интериорни дизайнери, проектанти, доставчици на строителни материали и др. Идеята има голям потенциал и сме отворени за промени във формата, ако има такава потребност. В случай, че има желаещи да се присъединят към нас, нека се свържат с мен.

Какви са следващите ти цели? Имаш ли конкретни препоръки, които търсиш?

В момента разширявам екипа си и активно търся помощник, който да бъде дясната ми ръка в управлението на проектите. Целите ми са обвързани до голяма степен с това кога ще успея да открия правилния човек. Ако това се случи до края на годината, залагам в целите си за 2023-а да увеличим оборота си с 30%. Фокусиран съм също върху установяване на партньорски отношения с още един голям корпоративен клиент – банкова институция или инвеститор в сферата на образованието, който има проект за изграждане на собствено училище или ремонтиране на съществуваща база.

Author

Напиши коментар