До какви резултати може да доведе взаимодействието между образованието и бизнеса? Как една кауза създава ползи едновременно за младежи, техните учители и българските фирми? „Сподели и вдъхнови“ е инициатива на утвърдени професионалисти, която има за цел да разпали желанието за нови знания у учениците, да ги мотивира да бъдат по-организирани и целеустремени и да им помогне да се реализират успешно. Петима BNI бизнес лидери са вече част от движението.

Идеята за „Сподели и вдъхнови“ се ражда преди 3 години, когато Анелия Минчева – личен финансов съветник и специалист по животозастраховане и подсигуряване – търси начин да повиши мотивацията у своите ученици. Тя споделя за това пред Христо Ишков (BNI Лидер, Life Trust), с когото са колеги. Вслушвайки се в желанията на младежите, двамата решават, че би било полезно човек от бизнеса да сподели историята на своя професионален път пред учениците. Така, с първата лекция на Христо по темата за „Изборите, парите и мечтите“, се поставя и началото на инициативата „Сподели и вдъхнови“.

Според Христо причината да наблюдаваме този спад на мотивацията сред младите хора идва от факта, че живеем в богат свят, пренаситен от възможности, продукти, услуги. Това изобилие потиска амбицията и те спират да мечтаят. Ако човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, то когато те липсват – резултатът е липса на развитие и постижения. Именно това е целта на „Сподели и вдъхнови“ – да подтикне учениците да мечтаят смело и мащабно, да желаят да постигат високи резултати и да действат целеустремено в тази посока.

Постепенно идеята привлича още съмишленици – бизнес предприемачи с богат опит и добро име сред обществото. Димитър Димитров (Ardes.bg), Живко Димитров (мебелна къща „Никора“) и Илияна Мавродиева ( Център за личностен интегритет) от BNI Лидер, Димка Кънчева (Consendo, BNI Успех), Проф. Евгени Станимиров (Ректор на ИУ Варна),  Красен Киров (Action Coach) се присъединяват към посланиците на каузата и също изнасят лекции по теми, които улавят вниманието на младежите. Сред тях са „Лидерството – цел или път“, „Презентационни умения“, „Целеполагане“, „Управление на времето“, „Грешките по пътя към успеха“.

“През май и юни месец на тази година проведохме лекции пред над 300 деца от 11 и 12 клас в 6 училища във Варна и района. Резултатите надминаха очакванията ни. Обратната връзка беше страхотна. Децата имат нужда от пример, а всички членове на BNI могат да бъдат чудесен пример как хората могат да бъдат успешни и в България.“ споделя Димитър Димитров.

Към момента движението „Сподели и вдъхнови“ е активно на територията на гр. Варна. Амбициите на екипа са то да достигне национален обхват, за което, обаче, са необходими още съмишленици. „Не лекцията, а преживяването“, както го нарича Христо, се провежда в рамките на 1-2 учебни часа, опирайки се принципа, който е и мото на Инициативата, че „Главата на ученика не е кофа, която трябва да напълниш, а факел, който можеш да запалиш“. Личната история на всеки човек е уникална и поучителна и всеки един от вдъхновителите гори в своята тема. Така се запалва и искрата у учениците, които излизат от залата с конкретни мечти.

„Гордея се с това, че ние като общност от професионалисти вече даваме не само бизнес, а носим и промяна в живота на младите хора. „Сподели и вдъхнови“ вече промени съдбите на поне няколко деца, които благодарение на вдъхновението и примера, който дадохме като професионалисти, се престрашиха и взеха трудни за тях решения.”, казва още Димитър.

Факт са първите успешни истории на младежи, последвали мечтата си след участие в „Сподели и вдъхнови“. Вече няколко от тях са направили първата крачка по пътя към голямата си цел и са продължили образованието си в престижни университети в България и чужбина.

„Децата имат нужда да чуят и видят живия пример, човек от плът и кръв. Да, има много успешни хора с световен мащаб – Илон Мъск, Джеф Безос, Джак Ма и пр., чиито изказвания можеш да гледаш на видео, но нищо не въздейства по-вдъхновяващо от това да се докоснеш до високоуважаван човек, от твоята общност, който е постигнал успех или който стои зад успешен бранд например и да чуеш лично от него, какво и как е постигнал по пътя към своята Мечта.“, казва Христо.

Екипът на „Сподели и вдъхнови“ кани BNI бизнес лидерите, които желаят да се включат в инициативата, да се свържат с тях.

„Само с активната съвместна работа между бизнес и образование можем да променим средата в България. Вярвам, че професионалистите от BNI могат да бъдат пример за подражание в обществото. Вярвам, че можем заедно.“, споделя Димитър Димитров.

Author

Напиши коментар