Правило №1 на добрия нетуъркър е желанието да бъде полезен. Нетуъркингът е процес на изграждане на отношения, а какъв по-сигурен начин за повишаване на доверието към нас от проявата на искрен интерес към събеседника.

Един от най-често срещаните въпроси за начало на разговор е „Как вървят нещата?“ Типичният отговор е в духа на: „Чудесно, няма как да бъде по-добре“. В повечето случаи тази стандартна реплика e просто израз на добро възпитание и учтивост, тъй като споделянето на проблеми обикновено се счита  за неподходящо при такъв тип разговори. Тя обаче рядко разкрива цялата картина.

В действителност винаги има място за подобрение и има много начини, по които можете да протегнете ръка за подкрепа. Повечето хора не са склонни да навлизат в подробности и да разкриват предизвикателствата, пред които са изправени, по време на нетуъркинг събития. За да намерите начини да бъдете полезни, избягвайте общи приказки, вместо това задавайте конкретни въпроси, които да разкрият нуждата от вашата намеса.

Ако някой ви сподели, че бизнесът му процъфтява и надминава очакванията му, можете да попитате: „Успявате ли да постигнете всичките си поставени цели?“ Дори ако отговорът е утвърдителен, отново е възможно да се открият места за съдействие от ваша страна. Може би бизнесът се разраства по-бързо, отколкото собственикът е предвидил.

Когато надскочите повърхностното ниво на комуникация и разкриете уникалните нужди на бизнеса, вие получавате поглед над местата за подобрение и  можете да определите ползите, с които да  допринесете за неговото развитие. Въпреки че много хора възприемат нетуъркинга като канал за привличане на клиенти, приложението на философията Даващите печелят има силата да го предефинира като мощен инструмент за изграждане на взаимоотношения. Ето няколко начина да създадете ползи за своя събеседник:

Представете го на потенциално полезни за него контакти

Свързването с контакти от вашата мрежа може да доведе до големи ползи и за двете страни. Новите познанства отварят врати към потенциални ползотворни сътрудничества.

Споделете опит и добри практики

Информация за променящи индустрията иновации, полезни статии на бизнес тематика, достъп до ценни ресурси – безвъзмездното предоставяне на източници подчертава вашата готовност да допринесете за чуждия растеж. Можете да споделите и ефективни практики от вашата професия, които са приложими и в други сфери на дейност.

Предложете своите знания и умения

Споделянето на вашата експертиза може да даде неочаквано положително отражение върху успеха на другите. Често пъти нещо, което ви се струва незначително или маловажно като идея или съвет, може да доведе до радикални промени.

Съдействайте за разрешаване на наболял проблем

Оказването на помощ в разрешаването на бизнес предизвикателства демонстрира способността ви да се справяте със сложни казуси. Дайте примери от личния си опит, препоръчайте свой контакт, който може да съдейства, инициирайте последващи срещи, на които да обсъдите по-задълбочено възможните начини за разрешаване на ситуацията.

Менторство

Вашите насоки и наставничество могат да бъдат безценни за нечие лично и професионално развитие, включително вашето собствено. Всеки път, когато поемате ролята на ментор, това е още една възможност да подобрите собствените си знания и умения.

Когато припознаете философията Даващите печелят, нетуъркингът се превръща в много повече от средство за привличане на нови клиенти. Превръща се в начин за изграждане на искрени и смислени бизнес отношения.

Когато помогнете на някого по какъвто и да е начин, който обслужва нуждите му, вие започвате професионални отношения с него, а създаването на тази връзка помага за изграждането на доверие.

Когато искрено се стремите да помагате на другите, вие затвърждавате репутацията си на ценен партньор и доверен съмишленик. Това олицетворява истинската същност на нетуъркинга: създаване на отношения, които обогатяват живота на всички участващи страни.

Author

Напиши коментар