Юлия Аткова е педагог с 40+ години професионален опит, 16 от тях като учител и 28 –  като директор на 3 образователни институции. Като малка тя мечтае да стане актриса, участва в различни школи и кръжоци и планира бъдещето си на сцена. Съдбата я среща с голямата ѝ любов в крехка възраст, омъжва се, ражда дъщеря си млада и плановете ѝ се променят. Тогава решава да се насочи към педагогиката. Завършва престижния институт за учителски кадри „Надежда Крупская“, като в годините след това стремежът ѝ към надграждане на знанията не спира да расте. Дипломира се в специалност „Мениджмънт на образованието“, сертифициран преподавател е по емоционална интелигентност и се обучава по метода Jolly Phonics – забавен и фокусиран върху детското лингвистично развитие синтетичен метод за изучаване на четене и писане на английски език.

Желанието на Юлия за растеж естествено я довежда по пътя на предприемачеството. Първата ѝ „рожба“, която се появява преди 28 години, е Детска градина Куест, която по-късно се разширява и към нея се добавят детска ясла и основно училище със същото име.

„Исках да създам едно различно място, на което децата да идват с желание и в приказна среда да научават нови неща за заобикалящия ги свят. Нашата мисия е от съвсем малки те да развият любопитството си и да бъдат възпитани във високи ценности, които да послужат за основа в техния бъдещ път в живота.“

Въпреки, че успешно се развива в областта на образованието, любовта на Юлия към сцената и актьорското майсторство никога не угасва. Така през 2022 г. отваря врати първата Частната професионална гимназия по сценични изкуства Акатамус. Идеята за създаването ѝ се поражда от желанието на родителите децата им, посещавали детска градина и училище Куест, да продължат да се развиват в същата творческа и подкрепяща среда. В „Акатамус“ младите таланти могат да специализират в направленията „Поп и джаз пеене“ и „Актьорско майсторство“. Към момента в трите учебни заведения се обучават 220 ученици в 9 класа и 7 групи в детската градина.

„Непрекъснато се предизвикваме да отговорим с адекватно за времената, в които живеем, образование. Да разберем нуждите и желанията на децата. И тъй като вярваме, че училището е само едната част от процеса на възпитание и изграждане на личността, винаги се стремим да си партнираме в тази мисия с родителите. Работим тясно с тях, търсим тяхната обратна връзка. Периодът преди началото на учебната година винаги е много натоварен, защото искаме да се срещнем с максимално много родители и да обсъдим заедно целите за предстоящите месеци.“

Именно ефективното взаимодействието между учител и родител Юлия определя като ключово за възпитанието и обучението на децата и според нея в тази насока следва да се работи за подобрение на образователната система у нас.

Една от ценностите в BNI е ученето през целия живот, затова нямаше как да пропуснем да попитаме Юлия за нейния прочит на тази ценност.

„Категорично ученето е необходимо и трябва да продължава през целия живот. Процесите в ежедневието в 21 век са динамични и за да останем в крак с времената, в които живеем, трябва да сме отворени за нови знания и умения. Дори в Библията се казва: „Човек със знание се укрепява в сила.“

В навечерието на първия учебен ден, темата за модерните будители, които вдъхновяват, отново е на дневен ред. Първият избор на Юлия за тази престижна титла е израелският учен, педагог и световно признат пионер в областта на демократичното образование, Яков Хехт.

„Философията, която стои зад метода демократично образование, е хуманна и адекватна на днешните разбирания за живота. Тя се крепи на вярването, че всяко дете се ражда със своите мисия, дарби и таланти и има нужда от индивидуален подход, за да изгради личността си, без да бъде сравнявано с останалите. Именно в това вярваме и ние това е подходът, който сме възприели към нашите възпитаници. Сред тях са Крис Захариев, Крис Макаров, Валентина Каролева и много други талантливи млади хора, чиито имена все по-често ще чуваме и тепърва ще се утвърждават в творческите среди. Успехите на нашите ученици ни вдъхновяват и доказват, че всяко дете е едно семенце, което може да даде изобилна реколта с нужните грижи и правилни насоки.“

През предстоящия мандат Юлия поема ролята на Президент в дружеството, в което членува вече 5 години – BNI Премиум. Попитахме я за мотивацията ѝ да се захване и с това предизвикателство паралелно с началото на учебната година.

„В моята професия всеки период е динамичен, затова няма по-подходящ или неподходящ момент да поема роля в Лидерския екип. Аз вярвам, че всеки човек, освен да получава, трябва и да дава, сега дойде и моят ред да дам каквото мога на колегите от дружеството като заема лидерската позиция в екипа. Да, малко е плашещо (смее се), сезонът е натоварен, но знам, че с подкрепата на останалите бизнес лидери ще се справя и ще имаме един успешен мандат.“

Относно ползите, които ѝ дава участието в BNI, Юлия споделя:

BNI е общност с характеристиките на семейство. Чувстваш се приет, сред приятели, имаш доверие на хората около себе си и знаеш, че можеш да се облегнеш на тях в труден момент. С нетърпение очаквам срещите с моите колеги всяка сряда сутрин и не си представям седмицата си без тях. Получавам ценни контакти и досег до различни бизнеси, от които се уча и вдъхновявам. BNI дава възможност на всеки човек от бизнеса да разшири дейността си, да се предизвика, да попадне в приятелска среда и да се почувства окрилен за растеж“.

Author

Напиши коментар