Личността на Деян Василев е многолика. Той е от хората, които с еднаква виртуозност владеят клавишите на акордеона, вниманието на публиката и скрития потенциал в бизнеса. Присъщите му ентусиазъм и стремеж към достигане до нови върхове, са заразителни. Преди 6 години Деян попада на съдбоносна среща, където съзира възможности за растеж на своите компании за управление на лични финанси Creditland, MoitePari.bg и MoitePari Consult. Днес броят на бизнес лидерите в общността на BNI от неговия екип не спира да расте. Защо – попитахме самия Деян.

Деян, кои са ползите, които създавате в Creditland, MoitePari.bg и MoitePari Consult?

Нашият мини-холдинг с фокус върху личните финанси – спестявания, инвестиции и кредити, бе основан през 2005 г. със създаването на портала MoitePari.bg. Той представи на пазара иновативна услуга за сравняване на годишния процент на разходите на всички банки за кредитни продукти и депозити. Впоследствие добавихме спестовни, инвестиционни и пенсионни фондове. Благодарение на нея бързо добихме популярност както сред специалистите в сферата, така и сред потребителите. Едновременно помагаме на банките да намерят клиенти и на клиентите да открият най-добрата оферта. Това е и едно от постиженията ни, с което се гордея най-много. До ден днешен услугата няма аналог в България. Creditland специализира в консултантска дейност за финансиране на ипотечни, потребителски, по-рядко и фирмени кредити.  Преди 2-3 години създадохме и MoitePari Consult – консултантска фирма за лично финансово планиране и дългосрочно спестяване и инвестиране. Тази услуга е сравнително нова у нас, но необходимостта от нея ще става все по-осезаема през следващите години.

Защо клиентите избират услугите на Creditland и MoitePari Consult?

Нашата мисия е да помагаме на клиентите ни да вземат информирани решения за своите финанси, било то спестявания, инвестиции или кредити. Добавяме стойност като спестяваме време, нерви и средства в лутане между различни финансови институции. Действаме като пътеводител, който помага да бъдат избегнати подводните камъни.

Водещата при нас мотивация е искреното ни желание да предложим най-изгодните за клиента решения. Когато стартирахме през 2005 г. кредитното посредничество беше непозната услуга. Хората си казваха: „Защо ми е посредник, когато мога сам да отида до банката?“ Клиент по клиент, година след година, ние успяхме да се докажем като доверен партньор. Най-хубавото в работата с клиенти е, че когато останат доволни, те ни препоръчват на свои познати и към момента 80-90% от бизнеса ни идва от препоръки.

Избирам да се развивам в екипа на Кредитланд / Моите пари консулт, защото:

„Намерих изключително позитивна и подкрепяща среда за работа. Стандартите за работа импонират на моето разбиране за бизнеса. Не на последно място нашите клиенти намират консултацията и помощта, която предлагаме за много полезна, а удовлетворения клиент е подарък за всеки в сферата на услугите.“Ирена Паскалева, кредитен консултант с 28 г. опит, член на BNI Приста.

Кога и как започна твоята BNI история?

През 2016 г. бях поканен на една от срещите на BNI Успех, когато дружеството все още се сформираше. Не се поколебах и веднага взех решението да се включа. Моментът бе много подходящ да стана част от подобна нетуъркинг организация, защото около многото различни бизнес проекти имах нужда да настроя фокуса си. 2 години бях в екипа на BNI Успех и имам прекрасни спомени от това време. Със стартирането на MoitePari Consult реших да предам щафетата на колега от Creditland, който да продължи членството ни там, а аз се присъединих с новата фирма към екипа на ново дружество – BNI Про. Не съм спирал да споделям на колегите за възможностите, които предоставя участието в BNI, и мисля, че през годините се превърнахме в една от компаниите с най-много представители в организацията.

Всъщност сте компанията с най-много представители. Знаеш ли в колко и в кои дружества членувате към днешна дата?

Чудесно, това е новина за мен, много се радвам! С риск да се изложа (смее се), ще се опитам да ги изброя:

За мен е важно самият колега да се припознае във формулата на BNI, както се припознах и аз преди 6 години. За тези, които имат интерес и желание да се включат, сме приели политиката да субсидираме ½ от годишната такса. Така едновременно ги подкрепяме и стимулираме чувство за отговорност и пълноценност. Виждам как колегите получават препоръки, създават приятелства, придобиват увереност, надграждат уменията си и продължават да израстват. Сигурен съм, че те също забелязват и оценяват ползите.

Как се стигна до този своеобразен рекорд, на теб ли се дължи?

Всичко се случва органично. Първоначално проактивно представях възможността за включване в BNI, но в последно време все по-често се случва дори новите консултанти сами да се обръщат към мен с въпроси дали може да влязат в BNI дружество от името на Кредитланд. Имаме колега в Бургас, която с нетърпение очаква основаването на дружество там, за да се включи. В нейно лице имаме сигурен представител №8 в BNI.

Кои са ползите за бизнеса от участието в BNI?

Комбинацията от общността от позитивни хора и изградената система, която ни осигурява всички условия, за да израстваме заедно като професионалисти. В BNI се получава завихряне от взаимна подкрепа, окуражаване, генериране на бизнес идеи и всичко това изцяло добронамерено и безкористно. Взаимодействието с други собственици на бизнес и средата на доверие позволяват да надграждаш отвъд възможностите си и да постигаш повече, отколкото би могъл, ако се ограничаваш само в рамките на собствения си екип. Строенето на мостове създава много повече ползи от вдигането на стени.

Позитивната атмосфера в BNI ме окрили да изляза от зоната си на комфорт и да преодолея някои мои страхове. Направих стенд ъп комедийно шоу на първото издание на BNI Търси талант, а на второто издание се престраших да съдействам за организирането на представление, в което аз свирех на акордеон (което може би допринесе да грабнем купата). Два пъти съм бил президент в BNI Про, което си беше школа по реторика. Въпреки че никога не съм се притеснявал да говоря пред хора,  добих повече увереност, опит бързо да импровизирам и да водя всякакъв вид срещи ефективно. Това са едни допълнително придобити и усъвършенствани много ценни умения, които допринасят за общото чувство на удовлетвореност.

Ползите за бизнеса ми, които получавам като член на BNI, са…

„Получавам множество препоръки, които се реализират до успешни сделки. Имам възможност да давам препоръки, с които подпомагам не само колегите от BNI дружеството, но са от полза за хората, които търсят качествени стоки и услуги. Срещам се с много различни хора и бизнеси, които имат позитивна нагласа и за които трудностите са само повод за израстване. Усещам подкрепящата и приятелска среда. Имам ръст на бизнеса с над 20% от препоръки, получени от BNI.“ Ива Ангелова, кредитен консултант със 7 г. опит, член на BNI Лидер.

Коя е най-ценната препоръка, която сте получавали?

От гледна точка на стойност, най-голямата ни сделка е за кредит за 800 000 лева. Препоръката бе към колегата, който наследи моето членство в BNI Успех. Що се отнася до ценност в моралния смисъл, много често BNI бизнес лидери ме вдъхновяват. Енергията сама по себе си е валута. Виждайки позитивизма и себеотдаването, които някои колеги проявяват, независимо от предизвикателствата, ми дава мотивацията да продължавам да се развивам и да постигам целите си.

Моята любима положителна BNI история:

„Член на дружеството се обърна към мен за съдействие за получаване на кредит за закупуване на жилище в друго населено място. Така получих препоръка за един от най-големите кредити, които съм консултирала и реализирала от началото на практиката си като кредитен консултант.“Ирена Паскалева, кредитен консултант с 28 г. опит, член на BNI Приста.

„Още първата препоръка, която получих в BNI се реализира до успешна сделка. Беше на третата среща, откакто аз бях член и я получих от друг член на BNI, за когото това беше първа среща. Тази сделка беше най-голямата в моето портфолио към онзи момент. Друга запомняща се препоръка за мен е от Николета Тодорова, от нашето дружество BNI Лидер, за клиент, с когото направихме ипотечен кредит за покупка на 5 инвестиционни апартамента в гр.София.“Ива Ангелова, кредитен консултант със 7 г. опит, член на BNI Лидер.

„BNI общността помогна за излекуването на мой близък Не беше свързано с моя бизнес, а беше свързано с изградените вече взаимоотношения на приятелство, подкрепа и взаимно доверие. Благодаря на BNI!“ Николай Устамитев, личен финансов консултант с 10 г. опит, член на BNI Партньори.

Говорейки за цели, какво ти предстои в бизнеса и в BNI?

Целта ми за следващата година е разширяване на дейността на MoitePari Consult в посока лицензирано инвестиционно консултиране. Сигурен съм, че това ще доведе до още повече препоръки в BNI и допълнителна стойност за нашите клиенти.

BNI има много добре работещ механизъм на приемственост, който дава шанс на всеки да се изяви и да израства. В BNI Про се стремим да има предаване на щафетата по отношение на ролите в лидерския екип. Моята лична мисия е да продължа да окуражавам новите бизнес лидери да поемат нови отговорности, които да им помагат да развиват различни техни качества и да усъвършенстват своите лидерски умения.

Author

Напиши коментар