Искра Милкова е музикант и по душа, и по професия. От малка се занимава с музика, завършва средно училище с пиано, след това Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Institute for Vocal Advancement (IVA) level III – Californiа с пеене. След 8 години в чужбина, решава да се завърне в България и основава HighLight Singing Academy, където предава знанията си на талантливи български младежи. В търсене на решение за финансова подкрепа на проектите на младите артисти, преди 3 години се ражда и сдружение „Музикалните таланти на България“, част от BNI Индустрия, за чиято кауза днес разказваме повече.

Разкажи ми за това как се стигна до създаването на „Музикалните таланти на България“?

Когато се прибрах в България, реших да започна да преподавам, защото виждах разликите в това, което се учи у нас и в чужбина и ползите както от музикантска, така и от здравословна гледна точка. Първоначално започнах преподавайки на две приятелки и постепенно успях да създам малко студио. Случайно Саня Армутлиева попадна на мен по препоръка и нещата сe развиха бързо, когато тя ме покани да стана вокален педагог в популярно музикално риалити предаване. Благодарение на тази реклама малкото студио се превърна в голяма академия – HighLight Singing Academy , където в момента 25 преподаватели обучават над 350 ученика на пеене, пиано, китара и барабани. Голяма част от талантливите млади хора, които преминават през академията, решават да се развиват в чужбина поради липса на възможности и условия у нас. Така се роди идеята за създаването на сдружение „Музикалните таланти на България“, чрез което се опитваме да им помогнем да се реализират в България.

Как сдружението помага на младите таланти?

Да се реализираш като музикант в България е скъпо. Освен талант и качества на завършени артисти, те имат нужда от финансиране на проектите си за песни – трябва да платят на текстописец, аранжор, за видеоклип. Това струва ужасно много пари, а все още у нас няма висока възвръщаемост. Мисията ни е да научим децата как да затворят кръга и да започнат да творят в България.

Има ли възрастова рамка за възпитаниците ви и на какво ги обучавате?

Преобладават тийнейджърите, но на теория всички между 4 и 94 години могат да се обучават при нас. Имаме вокална група за малките от 4 до 9 годишна възраст, които се възпитават на основи на музиката. Може би най-голям е делът на младежите от 9 до 18 години. Това, което се стараем да им предадем, е на първо място да не се задоволяват с посредственото. Да искат повече, да търсят повече. Освен вокалната техника и майсторство, за всеки артист е важно да усвои умението да се изразява емоционално и да предава послание. В началото започваме с изпълнение на кавъри, за да се научат да познават и овладяват емоциите си и след това сами да пресъздават тези чувства в своите авторски творби.

Къде се различават HighLight Singing Academy и сдружение „Музикалните таланти на България“?

Научно доказано е, че пеенето влияе положително на здравето – физическо и духовно.  Подобрява се дишането, отделят се хормони на щастието, честотите на вибрациите дават отражение върху нашето енергийно поле. Затова в академията може да се запише всеки, който има желание да пее. Вярвам, че всеки може да се научи да пее и всеки трябва да пее. Сдружението е мястото за онези, които са се ориентирали професионално към кариера в музиката. Създадох го за младите хора, които имат идеи, имат таланта, трудили са се да го развият максимално, но нямат необходимата финансова подкрепа да останат у нас и да творят. „Музикалните таланти на България“ осигурява средствата те да могат да записват в студио, да имат изяви на сцена и да добият нужния опит.

Кои са основните канали за набиране на средства за „Музикалните таланти на България“?

Към момента основният ни канал е BNI. Възпитаниците ни неведнъж са участвали с музикални изпълнения в събития на BNI, където бизнес лидерите имат възможност да ни подкрепят. Дори благодарение на BNI успяхме да реализираме един вълнуващ проект за модерна поп група с ръководител Петър Алексиев. Проектът скоро ще има готов видеоклип, изцяло подкрепен от дарения от BNI.

Как започна твоята BNI история?

Членувам в клуб “Business lady”, където участват много дами от BNI общността и там за първи път научих за BNI. Когато се създаде BNI Индустрия и се откри възможността за участие на неправителствена организация, не се поколебах да се включа. BNI ми помогна в много аспекти, както за сдружението, така и за бизнеса ми.

Какво определяш като най-ценни ползи от участието на НПО в бизнес организация като BNI?

На първо място участието в BNI ни дава възможност за повече изяви за възпитаниците на сдружението. По отношение на бизнеса ми, успях да усъвършенствам структурата и да въведа правила. Като човек на изкуството, за мен това винаги е било поле с възможности за подобрение. Колкото повече се разрастваше академията, толкова повече аз усещах, че ми е трудно да я управлявам. Срещите с успешни предприемачи с богат опит ми дадоха добри практики, които прилагам с увереност и благодарение на които успях да въведа ред.

Кои са текущите проекти, по които работите?

Това, което липсва в музикалните конкурси у нас, според мен, е съвременната нотка. Състоят се на читалищни сцени, изпълняват се едни и същи стари, класически песни. Когато един млад артист слезе от тези сцени и се устреми към шоубизнеса, се оказва, че той не е подготвен за него и това, което е правил досега, не се търси. Съревнованието в музиката също е нещо, което смятам, че трябва да остане в историята. Всичко това ни подтикна към създаването  на конкурса Next artist, който е финансиран по програма на Национален фонд култура и ще се проведе през февруари 2023 г. Нарекохме го така именно защото искаме да въведем нови тенденции както в изпълненията, така и в оценяването. Обикновено категориите в конкурсите са разделени по възраст, докато всъщност всяко дете е започнало да се занимава с музика по различно време, има различен темп на развитие, което прави представянията несъпоставими. Подреждането на първо, второ и трето място често създава у талантите усещането за провал. Вместо това, в конкурса Next Artist ще поощрим най-силните страни на участниците и ще дадем обратна връзка относно местата за подобрение.

Друг интересен проект е Лятната ни академия – една седмица музика от сутрин до вечер. Песни, танци, актьорско майсторство, различни уъркшопове, класове с няколко различни преподаватели. Седмият ден завършваме със спектакъл, на който участниците се изявяват с наученото. Обикновено Лятната академия се провежда в някое китно кътче на България, като след това повтаряме спектакъла и в София. Именно за него имаме нужда от финансиране в момента. Необходимо е да уредим въпросите за място на провеждане, костюми и т.н. Планираме да се случи в края на ноември.

Кои са препоръките, които търсите?

Търсим фирми или организации, които имат нужда от шоу програма за свои събития. По повод нов проект, който все още подготвям, търсим хора от бизнеса, които желаят да преборят един от седемте най-големи страхове – този от говорене пред публика. Ежедневно се налага да представяме себе си и бизнесите си, проекти или идеи пред хора. Програмата е създадена, за да помогне за овладяването на гласа от вокална гледна точка, но и чисто емоционално и психически за овладяването на сценичната треска.

Какви са следващите цели на сдружението?

Вярваме в екипните ценности и в това, че можем да постигнем повече не съревновавайки се, а напротив – взаимодействайки и помагайки си един на друг. Някои от младежите проявяват повече талант и интереси в писането на текстове, други – в създаването на музика, трети във видеозаснемането. Една от нашите цели, и по време на Лятната академия, и като цяло, е създаването на авторска музика.

Author

Напиши коментар