Всички седмични BNI срещи по света протичат по установен дневен ред, съставен от 20 точки. Една от тях обаче се откроява от останалите и това е „фаталната“ точка 13. Кое я прави толкова специална, прочетете в статията.

Ако посетите седмична BNI среща, неизменно ще чуете думите на президента на дружеството, който казва: „Уважаеми бизнес лидери, време е за точка 13 от дневния ред – Положителният принос. Това е най-важната част от срещата. Всички бизнес лидери, моля, споделете вашия принос към дружеството. Започнете с „Моят принос тази седмица е …“

И наистина това не е просто реплика или фраза от наръчниците с добри практики, които президентът е длъжен да каже. Това действително е най-важната част от срещата.

Но Защо? Защото в тези минути, в пълен размер, на 100% се въплъщава основната философия на BNI – Даващите печелят®️. И още по-точно – това е времето на даването. Даване с отворени ръце и сърце. Даване без хитруване и замазване. Споделяне какво от обещанието, което сме дали на колегите си, когато сме се присъединили към дружеството, сме изпълнили и ще продължаваме да изпълняваме.

Четирите неща, които се споделят по време на Положителния принос, са:

  • Благодарност към колега за реализиран бизнес по негова препоръка;
  • Препоръка към колега от BNI България;
  • Писмен положителен отзив към колега за добра свършена работа;
  • Благодарност към поканен посетител.

И за да бъде даването реализирано, препоръчително е колегите, които получават препоръки, благодарности и отзиви да бъдат споменавани по определен начин – име и фамилия, фирма и бизнес област.

Споделяне във вид – „Благодаря на Майчето за генериран бизнес“ е режим на вземане, а не на даване. Така осветяваме само себе си пред непознати. Има хора в залата, които не знаят коя е Майчето. „Благодаря на Майчето от Бримки“. Еха, това е Майчето и вероятно има щанд на женския пазар за ловене на бримки на чорапогащници?

Ако обаче спазваме правилото и искаме да дадем, да насочим прожектора към колегата още веднъж по време на срещата, към неговия бизнес, добрата практика е да се придържаме към горното условие.

„Днес нося благодарност към Мая Тунева от Бримки-нет, Дигитален маркетинг, за препоръка от която реализирах приход от 2000 лв.“

Или „Нося препоръка към Румен Обрешков, Андиел Паркър Ръсел, счетоводни услуги и одит. Така е ясно, че Румен Обрешков не е агент на холивудски актьор Андиел Паркър Ръсел, а е очевидно вещ в счетоводството, одитирането и данъчното оптимизиране.

По този начин даваме възможност на някой в залата точно в този момент да му хрумне блестяща идея за препоръка или за него самия, или за приятел, клиент, доставчик, с които е бил наскоро и е чул проблем в област, която сега се споменава при представяне на колегата си.

Автор: Николай Устамитев, Моите Пари Консулт, Личен финансов консултант, горд член на BNI Партньори и Директор развитие на BNI Диамант.

Author

Напиши коментар